Wat is swingen?

Inleiding

De eerste vraag die we op deze site natuurlijk moeten beantwoorden is wat swingen nu precies is. In deze blog gaan we in op de verschillende definities, wat wij eronder verstaan en wat er in onze visie wel of niet klopt van het stigma wat in de loop der tijd op het begrip is ontstaan. Als je deze blog gelezen hebt, dan heb je een idee wat swingen is, wat voor mensen er nu eigenlijk swingen en waarom ze dat doen. Daarna kun je je desgewenst verder verdiepen in onze andere blogs, waarbij de blog Swingen proberen? en de speciale pagina over jullie eerste keer must-reads zijn voor beginners! Daarna kun je misschien genieten van onze SwingerStories waar we onze avonturen in beschrijven of een geschikte locatie uitzoeken om eens aan het swingen te snuffelen in de Reviews.

Swingen en Swingers

De term swingen klinkt wel vrolijk, maar wat is het nu precies?  Volgens Wikipedia is het een vorm van intieme vriendschap tussen twee of meerdere stellen of koppels waar een liefdesband tussen bestaat. Hier wordt ook de link met partnerruil gelegd, omdat het volgens wikipedia veelal gaat om man-vrouwstellen die andere man-vrouwstellen ontmoeten voor seks. Op de website van de Viva vinden we een moderne en wat ons betreft meer passende definitie. Onder Swingen vallen alle vrijblijvende, seksueel getinte evenementen voor jou en je partner.

Swingen is veel meer dan alleen partnerruil, zo vindt ook auteur Charlie Hedo (2015) in zijn boeken Swingen is geen partneruil en de Erotische kracht van swingers. Partnerruil heeft een wat negatief stigma, maar of je nu een softswap of fullswap stel bent, je ruilt natuurlijk een beetje van partner. Alleen klinkt ruilen alsof je het alleen doet en swingen is iets wat je samen doet. Het is misschien zelfs wel iets waarbij je je meer ‘samen’ gaat voelen dan alle andere dingen die jullie in je leven doen! Swingers zijn mensen die meer dan eens naar zo’n evenement gaan, een avond in een parenclub, een erotisch feest of een date plannen met een ander stel, een vrouw of een man alleen. Swingen is niet alleen voorbehouden aan man-vrouwstellen in een liefdesrelatie. In de huidige swingerslifestyle vind je zeker veel liefdeskoppels in alle samenstellingen en geaardheden, maar ook gelegenheidstellen, mannen alleen, vrouwen en transvrouwen. Swingen is iets anders als polyamorie, waar recentelijk ook meer aandacht voor is. Polyamoristen kunnen meerdere liefdesrelaties onderhouden omdat ze de overtuiging hebben dat je van meerdere mensen tegelijk kunt houden. Je kunt polyamoristen wel in de swingerswereld tegenkomen, maar het merendeel van de swingers hebben een liefdesrelatie met elkaar en zoeken alleen andere mensen voor het spel, de spanning en de sex.

Samenvattend is swingen dus een ruim begrip en zul jij of jullie zelf moeten ontdekken wat eronder valt. Voor sommigen is het erotisch uitgaan, dansen in sexy kleding op een feest en het flirten met andere stellen al een belangrijk onderdeel van het swingen. Anderen zullen zeggen dat het pas swingen is als er aanraking of seks met anderen bij komt kijken.

Media

De media draagt bij aan een positief of negatief imago van het fenomeen swingen. Zo is de term parenclub en partnerruil in het verleden wel geassocieerd met de charme van een gemiddelde Jambers uitzending. Dit ouderwetse beeld van swingen is gelukkig veranderd en wat realistischer geworden al hebben wij nog geen enkele film gezien die een echt goed beeld geeft. Wel geven de films Swingers van Stephan Brenninkmeijer, the Overnight van Patrick Bryce en het eerste seizoen van de Videoland serie Nieuwe Buren een wat sexyer beeld van de lifestyle. In deze post op de pagina Tips reviewen we een aantal films en series over swingen.

Swingen voor dummies

Leuk zo’n theoretische uitleg, maar hoe werkt het in de praktijk en wat kunnen we verwachten als we hieraan gaan beginnen? Dat leggen we jullie uit in de blog Swingen proberen?

Geef een reactie